miércoles, 10 de junio de 2015

Chia ogia

Hemen gaude berriro!
Gaurkoan, Chía haziak dituen ogiari buruz hitz egin nahi dizuegu. Zaporeaz gain, bera osatzen duten propietateek ere egiten dute berezi ogi hau.




Chía haziak (salbia hispaniarrak) erdialdeko amerikan du jatorria, azteka eta maiekin lotzen da hain zuzen ere (beraien hizkuntzan Chíak "indarra" esan nahi du). Hauek bizitasun eta boterearekin harremantzen zuten hazi hau. Badira mende batzuk Chía kontsumitzen hasi zela, eta oso garrantzitsua izan zen kolonaurreko merkataritzan, Espainiako konkistatzaileek eramandako zerealek ordezkatu zituztelarik.



Gaur egun, bere aparteko propietateak tarteko, bere kontsumoa oso handia izatera itzuli da. Beste elikagai batzuekin alderatuz, ikerketa desberdinen ondorioz baieztatu da:

-Edozein hazik baino bi aldiz proteina gehiago dituela.

-Esne osoak baino 5 aldiz kaltzio gehiago duela.
-Ahabiek baino 3 aldiz antioxidatzaile gehiago dituela.
-Platanoetan dagoen potasio katitatea 2 aldiz duela.
-Izokinak baino 7 aldiz Omega 3 gehiago duela.

Harrigarria ezta? Gainera, asetzeko gaitasun handia dauka, izan ere, gai da bere pisua bi aldiz ur xurgatzeko. Hidratatu eta gelifikatu egiten direnez, heste zirkulaziorako eta azukre maila jaisteko paregabeak dira.

Argi dago osasunerako onuragarria den ogi bat dela. Idatziz azaldu ezin diezazuekeguna duen zapore gozoa da...hori zuei dagokizue, horretarako dastasu egin behar duzue! Ziur nago errepikatuko duzuela ;)





Gero arte!!

Chía ogia

No hay comentarios:

Publicar un comentario